Kako biti autentični vođa?

Da bismo mogli postati autentični vođa, prvo mi sami moramo postati autentični. Za početak, što uopće znači postati osobno autentičan?  Autentičnost nije nešto što se ima ili nema, to je kvaliteta koja se stalno razvija promišljanjem vlastitog bića i okolnosti u kojima se nalazimo.

Kada smo autentični znači da smo upoznali i spoznali sebe, otkrili smo svoju životnu misiju i usmjeravamo se na njeno ispunjenje a pritom dopuštamo da se realizira na način da nam se u tom procesu pridružuju pravi ljudi.  Biti autentičan znači spoznati sebe, otkriti što nas motivira ali i ono što nas koči u realizaciji ciljeva.  Važno je spoznati što kod nas stvara emociju, što je to što nas pokreće, što je to što odgovara s našom osobnošću.  Kada radimo ono u što vjerujemo onda ne osjećamo težinu i napor prilikom rada nego zadovoljstvo.  Tada i kada radite puno, radite srcem i osjećate se ispunjeno.

Odlike autentičnog vođe:

Umjesto postavljanja cilja i grčevitog nastojanja da ga ostvari, autentični vođa je upoznao sebe i spoznao svoju životnu misiju i viziju.

Kod autentičnog vođe se osjeti da zna kamo ide i spontano mu se pridružuju pravi ljudi koji žele biti dijelom te iste vizije/misije.

Vođen je osobnim integritetom, ne podmeće drugima da bi došao do vlastitog cilja već je fokusiran na vlastiti rast kroz suradnju s onim osobama s kojima može postići najbolje rezultate.

Autentični vođa je svjestan promjenjivog ljudskog djelovanja u raznim okolnostima, analizira okruženje i međuljudske odnose da bi stekao vlastiti uvid i na osnovu toga dobio ideju za daljnje djelovanje.

Nakon promišljanja i analize situacije, donosi odluku i predvodi vlastitim primjerom.  Autentični vođa inspirira druge vlastitim primjerom, vlastitim djelima pokazuje kako se može realizirati uspjeh.

Utječe na druge ljude svojim entuzijazmom i optimizmom, privlači osobe da saznaju više, da pitaju i nauče kako i oni mogu napraviti promjenu i realizirati svoje ciljeve.

Autentični vođa je i autentični komunikator – jasno i jednostavno komunicira svoje ideje s naglaskom na slušanje drugih.  Posebno u konfliktnim situacijama, sluša više nego što govori i cilj mu je razumjeti onu drugu stranu i postići win win situaciju.

Autentični vođa nema problem postaviti se autoritarno prema onima koji potkopavaju temelje zajedničkog rada ili remete sinergiju tima te jasno to i iskomunicirati s onim osobama u timu koje to čine.

Također, takav vođa nema problem promijeniti ustaljenu rutinu i izazvati neodobravanje tima ako je to potrebno radi ostvarivanja viših ciljeva, no tada zna iskomunicirati timu zašto je to potrebno i zamoliti za suradnju i pomoć da bi se ciljevi i realizirali.

Ono što je važno istaknuti - moguće je da ćete otkriti da u nekim okolnostima ne možete biti autentični a kamoli da možete djelovati kao autentični vođa.  Ako je to slučaj, razmislite o razvijanju svojih talenata u nekom drugom okruženju.  Nismo svi stvoreni za sve, potražite neku drugu priliku u kojoj ćete se vi osjećati dobro i u kojoj ćete pronaći svoju misiju i viziju.

 Važno je da budete ono što jeste, da ne radite nešto ili da budete netko tko ne osjećate da jeste a samo zato što to drugi od vas očekuju. Ako niste još definirali svoju viziju, preuzmite ovu besplatnu edukaciju koja će vam u prvoj lekciji pomoći upravo to.  Život je prekratak da bismo ga živjeli kako drugi misle da bismo trebali.  Pronađite sebe, jednostavno postanite autentični.

 

Je li vam ovaj tekst koristio?  Podijelite ga klikom na jednu od ikona ispod ovog teksta da i drugi imaju priliku naučiti i napišite vaše komentare niže.

 

anita 2_1Lajkajte me i pratite na Facebook stranici

Zatražite prijateljstvo na mom Facebook profilu

Ako tražite mentora, pogledajte ovdje


Jelka Đukanović

Vrlo lijep i jednostavno objašnjeno,ostaje samo da primijenim. Hvala Anita!
----------------------------------------------------
anita 2 Hvala Jelka!


Aiša Mujala

Zaista korisni savjeti, hvala vam sto toliko vremena nam poklanjate
----------------------------------------------------
anita 2Hvala Vama Aiša što me pratite :)


Slavica Sipicki

Tekst je vrlo jasan i jednostavan i mislim da ga svatko moze razumjeti. Zapravo vrlo zgodna tema a vazna u svakodnevnom radu. Zapravo citajuci mnoge vase tekstove, gledajuci video snimke, shvatila sam da moram poceti drugacije raditi, napraviti dnevni plan da bih ostvarila svoj cilj i toga se pridrzavati. Ocito cete me vi Anita jako motivirati. Mislim da ce mi sve sto dobivam od Vas, Dusana zaista pomoci. Hvala Anita na svim savjetima!
----------------------------------------------------
anita 2 Hvala Slavice, puno uspjeha Vam želim!


Javite nam se s komentarima

Image verification